Afbeelding

Lesprogramma rond WO2

Algemeen

TWENTE - Dit jaar worden volop activiteiten gehouden rond het jubileum van de 75 jaar bevrijding. In alle Twentse gemeenten worden eigen activiteiten gehouden, maar er zijn ook regiobrede initiatieven. Zo zet het Historisch Centrum Overijssel ook een speciaal educatief programma op voor Overijsselse scholen.

Afgelopen week lanceerden zij 'Expeditie Vrijheid'. Dit zal gebruikt worden op zeker 178 scholen. Het legt de koppeling tussen de leerdoelen voor de Tweede Wereldoorlog en de eigen omgeving van de leerlingen: naast het Amsterdamse verhaal van Anne Frank wordt aan de Deventerse Etty Hillesum aandacht besteed, naast het bombardement op Rotterdam komen de bombardementen op Enschede en Nijverdal langs, naast de Februaristaking wordt de impact van de April-mei-staking, begonnen in Hengelo bij Stork, besproken. Daarnaast sluit elk van de zes lessen af met een burgerschapsopdracht, waarbij de leerlingen de lesstof verwerken door opdrachten die werken aan multiperspectiviteit, mensenrechten en empathisch vermogen. Daarmee is dit lespakket de perfecte voorbereiding op WO2-excursies in de eigen omgeving en daarbuiten.

Samenwerking
Expeditie Vrijheid is ontwikkeld samen met tien Overijsselse partnerscholen. Projectleider Willemijn Zwart: "Zonder de bijdrage van deze tien top-scholen, was het ons nooit gelukt een lespakket te ontwikkelen dat zó goed aansluit bij de wensen van het onderwijs."

Freedom Challenge
Expeditie Vrijheid richt zich primair op groep 7-8 van de basisschool. Maar ook voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs heeft het Historisch Centrum Overijssel een lespakket ontwikkeld: De Freedom Challenge, in samenwerking met RTV Oost. In dit project maken leerlingen een vrijheidsvlog, gekoppeld aan een van de zeventien thema's die centraal staan in het brede HCO-vrijheidsprogramma.

Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 17 uur geleden
Tijdens een van de bijeenkomsten werd er opnieuw getrouwd.
Bijeenkomsten 'De Kracht van Herinnering' 19 uur geleden
Frank Smit van SVZW scoorde weer twee keer.
SVZW - Achilles '12: Opnieuw volle buit voor de Zwaluwen 21 uur geleden
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 22 uur geleden
Afbeelding
Proces rondom programmeringsafspraken van windenergie in gemeente Wierden 23 uur geleden
Dames Badminton in Wierden telt momenteel 17 leden, maar meer leden zijn welkom.
'Gezellig en sportief' 22 apr, 19:54
Het Pels-orgel (1945) in de Dorpskerk leent zich uitstekend om de breedte in stijlen te vertolken.
Bevrijdingsconcert in Dorpskerk met gevarieerde orgelwerken 22 apr, 13:49
Afbeelding
'OpStap' fietsexcursie in natuurgebied De Doorbraak 20 apr, 18:04