Afbeelding

Twentenaren wonen steeds vaker in binnenstedelijk gebied

Algemeen

WIERDEN - Twentenaren wonen steeds vaker in binnenstedelijk gebied. We kiezen er bewust voor om vaker in steden (groot en klein) te wonen ten opzichte van in het buitengebied. Ook in Wierden werden de afgelopen jaren meer woningen binnen dan buiten het stedelijk gebied gerealiseerd.

De Provincie Overijssel becijfert regelmatig de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van woningbouw binnen de provincie. De deze week gepubliceerde cijfers kijken naar de woningbouw in de jaren 2016-2019. Gemiddeld genomen werd 49 procent van de nieuw gebouwde woningen gerealiseerd in binnenstedelijk gebied. Wel zijn de verschillen van gemeente tot gemeente groot.

Ontwikkelingen
Twente lag al voor met het realiseren van woningen in binnenstedelijk gebied - 53 procent van het totaal - maar sommige gemeenten pakken dit wel heel voortvarend op. Zo bouwde Rijssen-Holten 65 procent van woningen in binnenstedelijk gebied, in Hof van Twente 62 procent en in Hellendoorn 60 procent. Ook in Wierden lag het percentage hoog met iets onder de 60 procent.

Afwegingen
De ontwikkelingen zijn ingegeven door diverse factoren. Zo is het de ambitie van gemeenten zoals Wierden om zoveel mogelijk te bouwen op al gebruikte gebieden. Voordelen van het bouwen op een bestaande plek is dat voorzieningen in de buurt zijn, bestemmingsplannen vaak al toereikend zijn en dat het voorkomt dat meer kostbare natuur opgeofferd moet worden ten behoeve van lokale woningbouw. Een andere factor zijn de demografische ontwikkelingen. Jongere inwoners wonen graag in een kern met voorzieningen en werk, maar ook ouderen zien steeds meer de voordelen van wonen in de buurt van zorg en voorzieningen. Een negatief aspect van deze trend is dat hierdoor uiteindelijk kleine buurtschappen leeg zouden kunnen lopen, wat een aantasting is van de sociale cohesie in een gemeenschap.

De vluchtheuvel rond 1933.
Onthulling eerste project SKHE: De vluchtheuvel 5 uur geleden
Afbeelding
Veel positieve reacties over sportinstuif van De Welle 14 uur geleden
Samen met verschillende partijen willen de 14 Twentse gemeenten werken aan een vitale samenleving met ruimte voor iedereen.
Sport voor iedereen mogelijk maken 27 mrt, 18:04
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 27 mrt, 13:57
Alle verenigingen zijn uitgenodigd om volgend jaar weer mee te doen met de competitie.
Kluppelshuizen 1 wint de klootschietcompetitie 27 mrt, 13:53
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 27 mrt, 08:06
Vaccinatie moet het kind al bij de geboorte goede bescherming bieden tegen kinkhoest.
GGD ziet ook hier de toename kinkhoest 26 mrt, 18:12
Afbeelding
Generatietuin weer klaar voor de lente en zomer 26 mrt, 11:57