Afbeelding

Jongens gezocht!

Algemeen

TWENTE - Het is een regionaal probleem; een tekort aan jongens op de hockeyvelden. Hoe krijgen hockeyclubs jongens aan het hockeyen? Hoe moeten clubs, jongens (en ook meisjes) op de juiste manier in contact laten komen met hockey?

Jongens zijn in hun jeugd erg gevoelig voor keuzes van vriendjes. Hierdoor krijg je het effect dat als Koen op voetbal gaat, Luuk ook op voetbal gaat. Keuzes van kinderen worden vooral beïnvloed door meningen van ouders. Kinderen moeten zelf kijken welke sport ze het leukst lijkt. Dat is de beste manier om de ideale sport te vinden. Je moet het voelen, en sporten niet zien als een verplichte bezigheid. Hockey word gezien als een sport voor meisjes. Mogelijk omdat de Oranje Vrouwen nu Europees en Wereldkampioen zijn. De mannen werden weliswaar vorig jaar 2e op het WK en dit jaar 3e op het EK. Toch zorgen deze resultaten voor meer hockeyende meisjes dan jongens.

Groot probleem
Het probleem is groter dan iedereen denkt. Jongensteams worden samengevoegd of worden in een MIX-team geplaatst. Dat is een hockeyteam waarin zowel jongens als meisjes spelen. Een goede oplossing zou je denken, maar uiteindelijk willen jongens het liefst met andere jongens een heel team vormen. Soms zijn de 'jongenslijnen' bij clubs zo schaars aan jongens dat de hockeyende jongens naar grotere clubs vertrekken waar genoeg jongens zijn. In het ergste geval gaan ze op een andere sport en stoppen met hockey.

Jongens werven
De KNHB (Koninklijke Nederlandse Hockey Bond) geeft cursussen over het hele land over het 'Boeien & Binden' van hockeyende jongens. In zo'n cursus komen alle moeilijkheden en mogelijkheden aan bod. Hoe ga je om met de korte spanningsboog van de kinderen? Hoe hou je ze gemotiveerd? Boukje Smeets (KNHB expert) heeft dit met de KNHB mogelijk gemaakt. De cursussen zijn gebaseerd op experimenten, onderzoek en de verschillen tussen jongens en meiden. Zo willen jongens veel "tricks", uitdaging, wedstrijdelementen en overal in uitblinken. Jongens moeten anders behandeld worden. Als dat op de juiste manier wordt gedaan, is het spelletje leuker voor iedereen! Deze cursus zal op 1 club gehouden kunnen worden.

Uitdaging
Maar hoe trekken clubs jongens aan? Clubs moeten verdergaan dan flyers uitdelen. De kinderen moeten in aanraking komen met de sport. Clubs en verenigingen moeten contact gaan leggen met gymdocenten om tijdens een gymles te gaan hockeyen op een echt hockeyveld. Zo krijgen de kinderen een beter beeld van hockey, een sport waar ze misschien anders nooit mee in aanraking zullen komen.

Door: Thomas Scholten. Instagram: @hockeyintwente. Mail: hockeyregiotwente@gmail.com

Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 1 uur geleden
Afbeelding
Inloop met lunch in De Bron 1 uur geleden
Er kan worden gekozen tussen routes van 12, 25 en 50 kilometer.
Hemelvaartsdag Fietstocht vanaf het Akkerhus Ypelo 3 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 21 uur geleden
Tijdens een van de bijeenkomsten werd er opnieuw getrouwd.
Bijeenkomsten 'De Kracht van Herinnering' 23 uur geleden
Frank Smit van SVZW scoorde weer twee keer.
SVZW - Achilles '12: Opnieuw volle buit voor de Zwaluwen gisteren
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 23 apr, 09:04
Afbeelding
Proces rondom programmeringsafspraken van windenergie in gemeente Wierden 23 apr, 07:58