Afbeelding
Foto: shutterstock

Voorlichting sociale media en groepsdruk

Algemeen

WIERDEN - Sociale media spelen een steeds grotere rol in het leven van jongeren. Dit is niet alleen leuk, maar brengt ook gevaren en gevolgen met zich mee. De jongerenwerkers van Stichting De Welle vinden het daarom belangrijk hier vroegtijdig aandacht aan te besteden. Afgelopen week werd dan ook voorlichting gegeven aan leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs in de gemeente Wierden.

Kinderen van tegenwoordig groeien op met sociale media. Al op jonge leeftijd maken zij gebruik van een mobiele telefoon, bijvoorbeeld om filmpjes te bekijken of spelletjes te spelen. Verschillende apps maken het mogelijk om met vrienden in contact te komen en informatie uit te wisselen en dat maakt sociale media interessant en ontzettend leuk.

Positief en negatief
Tijdens de voorlichting werd aandacht besteed aan het gebruik van sociale media en de positieve effecten die het kan hebben. Daarnaast werd er ingegaan op de gevolgen en gevaren van sociale media. Ook nepnieuws, de betekenis van emoticons en influencers kwamen aan bod. Aan het einde van de voorlichting zijn de leerlingen actief aan de slag gegaan. Er werden gezamenlijk regels en afspraken gemaakt over het gebruik van WhatsApp in de klas. Wat wil de klas wel dat er wordt gedeeld in de groepsapp en wat liever niet. De afspraken werden geschreven op een poster waar alle leerlingen hun handtekening onder hebben gezet als bevestiging van de afspraken.

Bewustwording
Met de voorlichting hoopt het jongerenwerk en de scholen jongeren bewust te maken van hun social media gebruik. Toch houdt het onderwerp niet op wanneer de jongerenwerkers de klas verlaten, want we zijn tegenwoordig 24 uur per dag online. Het is daarom belangrijk dat kinderen ook thuis verder praten over het onderwerp sociale media. Want waar de vraag 'hoe was het op school vandaag?' heel gewoon is, zou volgens het jongerenwerk de vraag 'hoe was het vandaag online?' vaker gesteld moeten worden aan de keukentafel. Uit recent onderzoek is gebleken dat kinderen tussen de 13 en 18 jaar maar liefst 7 uur en 42 minuten per dag besteden aan social media. Dus welke vraagt stelt u vanavond aan uw (klein)zoon/dochter?

Contact
Wilt u meer informatie of heeft u naar aanleiding van bovenstaand bericht vragen gekregen? Neem gerust contact op het met de jongerenwerkers van stichting De Welle. Dan kan via Ivette Spoolder: i.spoolder@stichtingdewelle.nl of 06-15265210

De vluchtheuvel rond 1933.
Onthulling eerste project SKHE: De vluchtheuvel 14 uur geleden
Afbeelding
Veel positieve reacties over sportinstuif van De Welle 22 uur geleden
Samen met verschillende partijen willen de 14 Twentse gemeenten werken aan een vitale samenleving met ruimte voor iedereen.
Sport voor iedereen mogelijk maken 27 mrt, 18:04
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 27 mrt, 13:57
Alle verenigingen zijn uitgenodigd om volgend jaar weer mee te doen met de competitie.
Kluppelshuizen 1 wint de klootschietcompetitie 27 mrt, 13:53
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 27 mrt, 08:06
Vaccinatie moet het kind al bij de geboorte goede bescherming bieden tegen kinkhoest.
GGD ziet ook hier de toename kinkhoest 26 mrt, 18:12
Afbeelding
Generatietuin weer klaar voor de lente en zomer 26 mrt, 11:57