Jan Lubbers bij zijn Melkmeisje.
Jan Lubbers bij zijn Melkmeisje.

Schilderen: eerst leren, daarna presteren

Algemeen

WIERDEN - ‘Dit hölt mie van de stroate’ is het thema van de nieuwe expositie van de Historische kring in de Van Buuren Stee die op 18 november is geopend en nog tot en met 27 januari te zien is. Het mooie hiervan is dat er speciale aandacht is voor allerlei hobby’s en bezigheden van meerdere Wierdenaren, waaronder Jan Lubbers.

Veel hobbyisten werken ‘onder de radar’. Weinigen kennen hun uiteenlopende kunstwerken. Deze werken zijn nu te zien in de Van Buuren Stee. Van schilderen tot quilten, met hout of metaal bezig zijn en noem maar op. 

Jan Lubbers

Wierdenaar Jan Lubbers (80) poseert bij zijn schilderij (acrylverf) van het alom bekende Melkmeisje van schilder Johannes Vermeer. “Ik houd het meest van zo goed mogelijk naschilderen, hetzij van een ander schilderij of een foto. Zomaar zelf iets uit het hoofd schilderen vind ik lastig. Ik schilder het liefst portretten maar ik heb onder andere ook een mooie bijbel geschilderd. Van mijn familie heb ik portretten nagetekend met houtskool. Ze hebben ze opgehangen, dus ze zullen wel mooi genoeg zijn”, lacht Jan. Hij vertelt dat hij al zeven jaar schilderles had van Babs Amerlaan bij de Welle aan de Beensweg in een groepje van zo’n zes mensen. “Zij gaf ons goede tips, ik heb hier veel van geleerd. Als cursisten onderling hielpen we elkaar ook. Schilderen is leren en daarna pas presteren. Schilderen valt nauw samen met goed kijken.”

Materiaal van goede kwaliteit

Jan vertelt dat goed materiaal ook belangrijk is. “Ik schilder met olieverf of acrylverf van goede kwaliteit. Daarnaast is het belangrijk dat je goede schilderdoeken hebt. Dat scheelt enorm hoe een kunstwerk uiteindelijk tot zijn recht komt. Met olieverf schilderen krijg je mooie diepe lagen en kleuren maar het is wel lastiger werken. Het moet steeds tussendoor drogen. Met acrylverf heb je dat niet, je kunt er zo mee verder.” Jan vindt het fijn om met diverse hobby’s bezig te zijn want schilderen is niet zijn enige hobby. “Ik ben, hoe dan ook, graag bezig”.

Openingstijden

De openingstijden bij de Van Buuren Stee zijn:
Woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur
Zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur.

De toegang is gratis, tevens kan men een kop koffie of thee krijgen. Een vrije gift wordt op prijs gesteld. Regelmatig is een kunstenaar zelf aanwezig voor demonstraties en uitleg.

Tekst door Jenny ter Harmsel

Afbeelding
Beurs rondom uitvaarten 15 uur geleden
Afbeelding
Restantenmarkt: drie dagen hoge korting 17 uur geleden
Afbeelding
De jeugd aan zet 26 feb, 10:33
Viggo Hartgerink opent de nieuwe kinderroute.
Viggo Hartgerink opent nieuwe kinderroute Natuurmonumenten in nationaal park Sallandse Heuvelrug 25 feb, 10:20
Afbeelding
Mat-Ador houdt Schoolschaak Kampioenschap Wierden 24 feb, 10:06
Afbeelding
Kuieraovend van de HKW 23 feb, 15:50
Afbeelding
Laatste Martin Luther Kingdienst in Ommen 23 feb, 15:48
Mooi Meegenomen Bus
Op pad met bus van De Welle 22 feb, 13:58