Martijn is het taalmaatje van Wasem.
Martijn is het taalmaatje van Wasem. Foto: Oranje Fonds

3000 maatjes in Overijssel gezocht voor het doen van activiteiten

Algemeen

TWENTE - Ruim 3000 mensen in Overijssel zijn op zoek naar een maatje om sociale activiteiten te ondernemen of als extra steuntje in de rug. Door heel Nederland zijn dat er 72.000. Om nieuwe maatjes te werven is het Oranje Fonds, initiatiefnemer van Maatjesgezocht.nl, deze maand een campagne gestart.

Het Oranje Fonds wil niet alleen laten ervaren wat maatje zijn kan betekenen voor de ander, maar zeker ook voor jezelf. Vooral jongeren hebben interesse om maatje te worden en melden zich aan. Zo werd Martijn (26) taalmaatje van de Syrische Wasem (26). “Het kost niet veel tijd en levert zoveel voldoening op. Je weet dat je ervoor de ander toedoet. Je kan iemand gelukkig maken. En er zijn zoveel mensen die een buddy zoeken. Er zit altijd iemand tussen met wie je een klik kan hebben en die een vriend van je kan worden. Ja, ik geniet er echt van. Maatje zijn maakt je dag mooier”, legt Martijn uit.

Maatjes zijn onmisbare vrijwilligers die iemand een steuntje in de rug bieden. Door heel Nederland worden er ruim 72.000 maatjes gezocht. 

Iedereen doet ertoe

Het Oranje Fonds benadrukt dat niemand er alleen voor mag staan. Iedereen doet ertoe, maar helaas ervaart niet iedereen dat. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het Oranje Fonds zoveel mogelijk initiatiefnemers en organisaties die mensen betrekken bij de samenleving. “Maatjes zijn echt van betekenis voor een ander. Als maatje ervaar je daarnaast ook dat er een nieuwe wereld voor je opengaat en je nieuwe mensen ontmoet. Op het platform maatjesgezocht.nl kun je je op een laagdrempelige manier aanmelden en word je in contact gebracht met lokale vrijwilligersorganisaties die maatjes zoeken. En daarin ben je niet alleen, tot nu toe hebben al duizenden mensen dit gedaan. Van hen weten we dat vrijwilliger zijn bijdraagt aan zingeving, persoonlijke groei en meer sociale contacten. In sommige gevallen is het een stap op weg om zelf weer mee te doen in de samenleving. Als vrijwilliger doe je dus niet alleen iets voor een ander. Het doet ook echt iets met je”, aldus Sandra Jetten directeur Oranje Fonds.

Via Maatjesgezocht.nl kan iedereen op zoek naar een maatje in de buurt. Zo zijn er bijvoorbeeld wandelmaatjes, leesmaatjes, boodschappenmaatjes, schuldhulpmaatjes, sportmaatjes, maar ook maatjes die langskomen om te kletsen en koffie te drinken en maatjes die helpen, advies geven of meegaan naar een afspraak waar iemand tegenop ziet. Plezier en persoonlijk contact staan voorop.

Afbeelding
Topverkopers! 30 nov., 14:02
Afbeelding
Al 60 jaar getrouwd en samen nog steeds gelukkig 30 nov., 10:00
Afbeelding
Collecteopbrengst voor Alzheimer 30 nov., 07:54
Afbeelding
Kerstkaarten voor iedereen 29 nov., 20:00
Afbeelding
Schilderen: eerst leren, daarna presteren 29 nov., 12:05
Afbeelding
Wierdense verenigingen zetten zich massaal in 29 nov., 07:58
Afbeelding
Effekt'74 heeft al een kampioensteam 28 nov., 18:02
Afbeelding
SVZW wint op karakter in Hengelo 28 nov., 14:00