Bernard ten Brinke met navigator Davy Thierie (foto: Coen van Hoevelaak).
Bernard ten Brinke met navigator Davy Thierie (foto: Coen van Hoevelaak). Foto: Coen van Hoevelaak

Bernard ten Brinke snelste in 41e Hellendoorn Rally

Algemeen

HELLENDOORN - ‘Misschien wel de mooiste rally van Nederland’, is de slogan die de organisatie van de Eurol Hellendoorn Rally hanteert. Met een record aantal deelnemers, een nieuwe locatie en klassementsproeven waar de coureurs enthousiast over waren geen grootspraak. Bernard ten Brinke wist de 41e editie op zijn naam te schrijven. Publiekstrekker Jos Verstappen greep net naast het podium. Ook de rijders uit de regio maakten indruk.

Door ruimtegebrek in Hellendoorn en Nijverdal werd dit jaar uitgeweken naar Markelo, waar op en rond uitgaanslocatie Dieka van de Kruusweg het servicepark was gestationeerd. Een noodzaak met ruim 140 inschrijvingen. “Vanwege de vroege opbouw op donderdag werd het steeds lastiger om in Hellendoorn en Nijverdal een locatie te vinden waarbij we geen overlast bezorgden voor de aldaar gevestigde bedrijven en waar alles bij elkaar kon staan”, vertelt woordvoerder Vincent van Dantzig. “De nieuwe voorzitter Erik Wevers, die in Markelo woont, kwam met het idee om het servicepark bij Dieka van de Kruusweg te maken.” Een schot in de roos gezien het vele publiek dat op de vrijdag en vooral zaterdag de nieuwe locatie bezochten. Daarbij geholpen door de goede weersomstandigheden en publiekstrekker Jos Verstappen. 

Als favoriet gestart ging het voor Verstappen mis op de vrijdagavond. Jos belandde in een weiland en bij terugkeer op het parcours werd een sloot over het hoofd gezien waardoor de voorbumper beschadigd raakte. Het opgelopen tijdsverlies van 3 minuten werd ondanks het winnen van twaalf van de zestien klassementsproeven niet meer goedgemaakt en hij miste op enkele seconden na, de derde plaats.

Bernard ten Brinke met navigator Davy Thierie maakten geen fouten en gaven de leiding niet meer uit handen. De tweede plek was voor de Duitser Björn Satorius en Kevin van Deijne werd derde. Prima prestaties waren er ook van de regionale rijders. Ingo ten Vregelaar uit Delden met navigator Jorie Christiaens was de beste met een 8e notering. Ceriel Klein Kromhof wist beslag te leggen op de 12e plaats. De familie Klein Kromhof was sowieso goed vertegenwoordigd want naast Ceriel reden ook Jeroen en Hendri de rally. Schrikken was het toen drie uur voor aanvang van de wedstrijd bleek dat er brand was uitgebroken bij het houtvezelbedrijf van de familie in Daarleveen. Ook nog op de plaats waar de eerste klassementsproef werd verreden. Gelukkig was alles op tijd geblust, maar geen ideaal begin voor de gebroeders. “Het was even schakelen, maar dan gaan we weer”, zegt Hendri die als 29e eindigde. Broer Jeroen werd uiteindelijk 16e.

Holtenaar Jan Poortman beleefde een prima weekend ondanks wat kleine foutjes in het begin. Jan reed voor het eerst met de ervaren navigator Ellen Nijland. “We moesten in het begin aan elkaar wennen, ikzelf was ook niet helemaal scherp, maar na de derde proef ging het goed. Zelfs zo goed dat we ook de volgende rally in Hengelo samen rijden”, zegt Jan. Jammer was het voor hem als thuisrijder dat de eerste proef in de Beuseberg op zaterdagmorgen moest worden geneutraliseerd doordat een toeschouwer onwel was geworden en moest worden afgevoerd. Alle proeven werden twee keer verreden, dus kon Poortman later op de dag alsnog zijn rijkunsten vertonen aan het thuispubliek. Uiteindelijk werden Jan en Ellen als 35e geklasseerd. 

Dat een navigator grote invloed kan hebben op het rijgedrag vertelt Wierdenaar Eduard Eertink die voor het eerst reed met Jochaim Wagemans. “Hij is zeer ervaren en ik had hem niet alleen voor het navigeren, maar ook om mij te coachen en de fijne kneepjes bij te brengen. En na wat tijdsverlies doordat de auto een paar keer stilviel en ik te gretig werd en een boom schampte, kwamen we in een flow en heb ik nog nooit zo hard gereden”, zegt een enthousiaste Eduard. Hij staat momenteel 2e in het Yaris cup klassement. 

Twijfel over het parcours was er na de verkenningsronde op vrijdagmiddag bij Edwin Wolves, die met zus Ingrid rijdt. “Overal zijn er pionnen in de berm gezet zodat we nu op het asfalt moeten rijden, ik wil niets afkraken en het zal wel ergens goed voor zijn, maar dan kun je net zo goed op het circuit gaan rijden” zegt Edwin die al vanaf 2005 onafgebroken meedoet en uitrijden als doel heeft. En dat lukte, ondanks een kapotte tussenas. “Daardoor hebben we wel één proef gemist en dat is jammer”, aldus Edwin die ook nog even terugkomt op de pionnen. “Het viel mij niet tegen, nu ging het wat harder want anders ging je meer snijden, mooier eigenlijk maar ik heb er niet meer aan gedacht. Alleen vrijdagavond, want toen tikte ik mijn spiegel er af”, zegt een goedlachse Wolves.

Zaterdag stond ook de Historic Race op het programma. ‘Oude’ type rallyauto’s die dezelfde proeven reden. Veertig deelnemers streden om de prijzen en het waren Christophe de Leeuw met navigator Marius Wijlaars die de winst mee naar België namen. Een geslaagde rally die gelukkig verschoond bleef van ernstige ongevallen.

Afbeelding
Topverkopers! 30 nov., 14:02
Afbeelding
Al 60 jaar getrouwd en samen nog steeds gelukkig 30 nov., 10:00
Afbeelding
Collecteopbrengst voor Alzheimer 30 nov., 07:54
Afbeelding
Kerstkaarten voor iedereen 29 nov., 20:00
Afbeelding
Schilderen: eerst leren, daarna presteren 29 nov., 12:05
Afbeelding
Wierdense verenigingen zetten zich massaal in 29 nov., 07:58
Afbeelding
Effekt'74 heeft al een kampioensteam 28 nov., 18:02
Afbeelding
SVZW wint op karakter in Hengelo 28 nov., 14:00