De mooiste dag van je leven is ook één van de duurste: een complete, traditionele bruiloft kost gemiddeld 18.000 euro.
De mooiste dag van je leven is ook één van de duurste: een complete, traditionele bruiloft kost gemiddeld 18.000 euro. Foto: Shutterstock

Trouwen in Overijssel steeds duurder

Algemeen

TWENTE - Trouwen in Overijssel is ook dit jaar weer een stukje duurder geworden. Volgens het jaarlijkse bureauonderzoek van ThePerfectWedding.nl zijn trouwlustigen dit jaar gemiddeld 5,7 procent duurder uit dan vorig jaar.

Belangrijk punt is dat het hier alleen nog maar gaat over de kosten van de daadwerkelijke huwelijksceremonies. Deze kosten variëren van gemeente tot gemeente en hangen ook sterk af van welk moment men wil trouwen.

Gemiddeld kost een huwelijksceremonie in het stadhuis op een doordeweekse dag nu 448,06 euro. De duurste gemeenten in Overijssel zijn Dinkelland en Tubbergen, deze rekenen voor zo’n ceremonie maar liefst 570 euro. De goedkoopste gemeenten in Overijssel zijn Kampen (282 euro), gevolgd door Wierden (316,15 euro) en Borne (354,45 euro).

De daadwerkelijke kosten voor een bruiloft als geheel hangen uiteraard sterk af van de wensen van het echtpaar en hoeveel mensen zij uit willen nodigen voor hun speciale dag. Gemiddeld kost een bruiloft ergens rond de 18.000 euro, wat nog exclusief de huwelijksreis is.

De alsmaar stijgende kosten voor een compleet huwelijk met alle poespas hebben ook een directe invloed op de trouwlust zelf. Waar er in het topjaar 1970 nog ruim 124.000 huwelijken gesloten werden (op een bevolking van 13 miljoen mensen) waren dit er afgelopen jaar nog iets minder dan 70.000. Dat was zelfs nog een relatief goed jaar, omdat hier ook nog de nodige uitgestelde huwelijken bij zaten die niet tijdens de pandemie gehouden konden worden. Vooral in de leeftijdsgroep 25-35 jaar werd er aanzienlijk minder getrouwd. Tegenwoordig trouwen mannen gemiddeld voor het eerst op 34,3 jaar leeftijd en vrouwen 31,8. 

Naast het flink gestegen kostenplaatje speelt ook het geregistreerd partnerschap een rol in de neergang van het aantal huwelijken. Deze vorm van verbintenis werd in 1998 ingevoerd en biedt partners vrijwel dezelfde rechten en plichten als een huwelijk.

De overheid zelf geeft drie verschillen. Als eerste: het geregistreerd partnerschap kent geen ‘scheiding van tafel en bed’ (men is uit elkaar, maar blijft wettelijk getrouwd). Verder kan een geregistreerd partnerschap ontbonden worden buiten de rechter om, mits er geen minderjarige kinderen in het spel zijn. Het derde verschil is dat men bij een partnerschap formeel geen ‘ja-woord’ hoeft te geven, wat voor een huwelijk wel verplicht is. Verder worden ‘echte’ huwelijken overal ter wereld erkend, maar een geregistreerd partnerschap niet altijd.

Afbeelding
Creatief aan de slag gaan tijdens een korte cursus van Kaliber 15 uur geleden
Afbeelding
Laatste kans om te stemmen 19 uur geleden
Afbeelding
Kom ook schaken op de woensdagmiddag 23 uur geleden
Afbeelding
Effekt'74 heeft moeilijke competitiestart gisteren
Afbeelding
Eerste hulp bij allerlei geldzaken 19 sep., 20:04
Afbeelding
Eerste restauratieproject onthuld 19 sep., 18:09
Afbeelding
Wierden wil met inwoners in gesprek gaan over windenergie in de gemeente 19 sep., 14:06
Afbeelding
'Beter een goede buur, dan een verre vriend': Burendag in Wierden 19 sep., 13:00