Dhlomo start op 21 juni. (Foto: Erik Franssen)
Dhlomo start op 21 juni. (Foto: Erik Franssen)

Dhlomo: een muziektheaterspektakel

Algemeen

ALMELO - Het stadion van Heracles Almelo is van 21 juni tot en met 2 juli het decor van een hartverwarmende voorstelling over dromen najagen, nuchtere Tukkers, gelijke kansen en de vraag: Woar bin ie ‘thoes’? Dhlomo is de muzikale familievoorstelling (10+) gebaseerd op het levensverhaal van de Zuid-Afrikaanse Darius Dhlomo – voetballer, bokser, muzikant en politiek activist – die in Twente zijn ‘thoes’ vond. 

Dhlomo is een verhaal over een echte Tukker, gemaakt in, door en voor de regio met een professionele cast en muzikanten en meer dan 100 amateurspelers. Dhlomo is een echte regioproductie waaraan iedereen mag meedoen. Daniël Kolf (Mocro Mafia) speelt Darius Dhlomo. Uriah Havertong (The Last Poets) is Steve Mokone. Andere hoofdrollen zijn er voor Nathalie Baartman (cabaretière) en Korneel Evers (de Luizenmoeder). De muzikale leiding in handen van Dries Bijlsma, die jarenlang samenwerkte met Typhoon. De rapteksten zijn geschreven door Rico (Opgezwolle). ‘’Daarnaast wordt Dhlomo gedragen door de tomeloze inzet van enthousiaste Tukkers. Meer dan honderd getalenteerde amateurs uit de regio van alle leeftijden staan op het podium en vormen samen met de professionele acteurs de cast. Ook achter de schermen werken talloze creatieve Tukkers als vrijwilligers zij aan zij met specialisten aan decor en kostuums’’, aldus Evelien ter Ellen. De voorstelling is gebaseerd op het boek ‘Dhlomo. Een kleurrijk leven tussen zwart en wit’ van Ben Siemerink.

Het verhaal? ‘’Op de avond van 12 november 1958 stapt een man uit de trein in Almelo. In zijn koffer heeft hij vooral herinneringen. Aan zijn bokspartijtjes met Nelson Mandela, met daaraan onlosmakelijk verbonden zijn ervaringen aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Maar ook aan de roots van zijn familie en zijn grote bewondering voor de krijgskunsten van Shaka Zulu. Hier begint het Twentse verhaal van Darius Dhlomo, Hij wordt, samen met Steve Mokone, een smaakmaker in Almelo. Na de wedstrijden treedt hij graag op als muzikant. Hij wordt verliefd op Twente, en op Geesje, met wie hij trouwt.’’

Dhlomo is een coproductie van Stichting GelijkSpel uit Almelo en theatercollectief Urban Myth. Urban Myth maakt muziektheater en tentoonstellingen die een zoektocht zijn naar onze “Afropean” identiteit en cultuur. De verhalen die ze op het podium brengen en in de musea vertellen, gaan vaak over inspirerende (soms vergeten) historische personen, en worden gelinkt aan actuele maatschappelijke thema’s. Urban Myth bewerkt deze verhalen tot aansprekende voorstellingen voor een (jong) publiek van nu en zet het publiek aan het denken over vastgeroeste ideeën over identiteit.

Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 5 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 7 uur geleden
Gemeente Wierden en Werkgeverskring Enter ondertekenen commitmentverklaring. Succesvol haalbaarheidsonderzoek geeft startsein voor een Smart Energy Hub in Enter.
Bedrijven slaan de handen ineen 11 uur geleden
Afbeelding
Generatietuin Wierden: Boom met sneeuwklokjes 11 uur geleden
De Weerwolven van Wakkerdam is een kaartspel voor 8 tot 18 spelers. Deze worden ingedeeld in twee groepen: de burgers en een kleinere groep weerwolven.
Weerwolven spelen bij de Jongereninloop De Welle 13 uur geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 13 uur geleden
Frank Smit viert zijn gemaakte doelpunt.
SVZW pakt belangrijke punten mee uit Hulsen 15 uur geleden
Het eerste exemplaar van de recreatiekrant is op dinsdag 9 april door wethouder Richard Kortenhoeven in ontvangst genomen.
Veelzijdige recreatie in Wierden vastgelegd in de recreatiekrant 17 uur geleden