Dhlomo start op 21 juni. (Foto: Erik Franssen)
Dhlomo start op 21 juni. (Foto: Erik Franssen)

Dhlomo: een muziektheaterspektakel

Algemeen

ALMELO - Het stadion van Heracles Almelo is van 21 juni tot en met 2 juli het decor van een hartverwarmende voorstelling over dromen najagen, nuchtere Tukkers, gelijke kansen en de vraag: Woar bin ie ‘thoes’? Dhlomo is de muzikale familievoorstelling (10+) gebaseerd op het levensverhaal van de Zuid-Afrikaanse Darius Dhlomo – voetballer, bokser, muzikant en politiek activist – die in Twente zijn ‘thoes’ vond. 

Dhlomo is een verhaal over een echte Tukker, gemaakt in, door en voor de regio met een professionele cast en muzikanten en meer dan 100 amateurspelers. Dhlomo is een echte regioproductie waaraan iedereen mag meedoen. Daniël Kolf (Mocro Mafia) speelt Darius Dhlomo. Uriah Havertong (The Last Poets) is Steve Mokone. Andere hoofdrollen zijn er voor Nathalie Baartman (cabaretière) en Korneel Evers (de Luizenmoeder). De muzikale leiding in handen van Dries Bijlsma, die jarenlang samenwerkte met Typhoon. De rapteksten zijn geschreven door Rico (Opgezwolle). ‘’Daarnaast wordt Dhlomo gedragen door de tomeloze inzet van enthousiaste Tukkers. Meer dan honderd getalenteerde amateurs uit de regio van alle leeftijden staan op het podium en vormen samen met de professionele acteurs de cast. Ook achter de schermen werken talloze creatieve Tukkers als vrijwilligers zij aan zij met specialisten aan decor en kostuums’’, aldus Evelien ter Ellen. De voorstelling is gebaseerd op het boek ‘Dhlomo. Een kleurrijk leven tussen zwart en wit’ van Ben Siemerink.

Het verhaal? ‘’Op de avond van 12 november 1958 stapt een man uit de trein in Almelo. In zijn koffer heeft hij vooral herinneringen. Aan zijn bokspartijtjes met Nelson Mandela, met daaraan onlosmakelijk verbonden zijn ervaringen aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Maar ook aan de roots van zijn familie en zijn grote bewondering voor de krijgskunsten van Shaka Zulu. Hier begint het Twentse verhaal van Darius Dhlomo, Hij wordt, samen met Steve Mokone, een smaakmaker in Almelo. Na de wedstrijden treedt hij graag op als muzikant. Hij wordt verliefd op Twente, en op Geesje, met wie hij trouwt.’’

Dhlomo is een coproductie van Stichting GelijkSpel uit Almelo en theatercollectief Urban Myth. Urban Myth maakt muziektheater en tentoonstellingen die een zoektocht zijn naar onze “Afropean” identiteit en cultuur. De verhalen die ze op het podium brengen en in de musea vertellen, gaan vaak over inspirerende (soms vergeten) historische personen, en worden gelinkt aan actuele maatschappelijke thema’s. Urban Myth bewerkt deze verhalen tot aansprekende voorstellingen voor een (jong) publiek van nu en zet het publiek aan het denken over vastgeroeste ideeën over identiteit.

Afbeelding
Herinneringen ophalen met fotografieproject 'Eigen kracht' 40 minuten geleden
Afbeelding
Creatief aan de slag gaan tijdens een korte cursus van Kaliber 16 uur geleden
Afbeelding
Laatste kans om te stemmen 20 uur geleden
Afbeelding
Kom ook schaken op de woensdagmiddag gisteren
Afbeelding
Effekt'74 heeft moeilijke competitiestart 20 sep., 08:12
Afbeelding
Eerste hulp bij allerlei geldzaken 19 sep., 20:04
Afbeelding
Eerste restauratieproject onthuld 19 sep., 18:09
Afbeelding
Wierden wil met inwoners in gesprek gaan over windenergie in de gemeente 19 sep., 14:06