Zittend op de nieuwe bank in de Generatietuin is de kruidentuin goed te overzien.
Zittend op de nieuwe bank in de Generatietuin is de kruidentuin goed te overzien.

Aanplanten van de kruidentuin vraagt doorzettingsvermogen

Algemeen

WIERDEN - Op 20 april gingen dan eindelijk de kruiden de grond in. Zoals vrijwel het hele voorjaar was het die donderdag bitter koud en nat. Voor het planten van jonge kruiden waren deze weersomstandigheden helemaal niet gek, maar de vrijwilliger moesten wel enig doorzettingsvermogen tonen.

Het was nog een hele zoektocht om de beoogde kruiden te pakken te krijgen. Uiteindelijk kwamen er vier verschillende kwekers aan te pas. Eén dag voor het planten werd de laatste groep planten opgehaald. Het planten kwam dan ook niet in gevaar.

Hoewel veel kruiden nog maar ieniemienie plantjes zijn heeft de kruidentuin na aanplant meteen een andere uitstraling. De potentie van geurend blad en bloei is al goed voor te stellen. De planten met bladgeur geuren natuurlijk nu ook al. Die verschillende geursensaties zijn meteen al verrassend. 

Drie kruiden staan buitengaats. Dit zijn sterk woekerende planten als munt en mierikswortel. Er zijn twee soorten munt aangeschaft die straks recht tegenover de kruidentuin lekker hun gang mogen gaan zonder de andere kruiden in gevaar te brengen.

Helaas hebben de konijnen de nieuwe aanplant ook ontdekt. Hun voorkeur gaat uit naar de absint alsem (Artemisia absinthium). Dat is die plant waar de Fransen een sterk alcoholische drank van brouwen en die in de 19e eeuw mateloos populair was bij kunstenaars. Vincent van Gogh zou er zijn gele periode aan te danken hebben…..

Voorlopig hebben de vrijwilligers van de Generatietuin met simpele verfstokjes de namen van de kruiden aangegeven. Zowel de Nederlandse naam als de Latijnse naam staat erop. Eerst willen ze de ontwikkeling in de kruidentuin afwachten voor ze de naamgeving professioneel gaan aanpakken.

De Meubelzwagerij maakte een mooie stevige bank. De bank is goed vastgezet in de grond door Weenk Schroeffundering. Hij staat op een plek van waaruit je de kruidentuin goed kan overzien. Nu wachten op zon en een temperatuurstijging. 

De planten voor de hortensiaborder zijn eveneens op 20 april geplant. De bodembekkende framboos en braam zijn eerder weggehaald omdat die de hortensia’s overwoekerden. Kattenkruid (Nepeta faassenii) en Geranium Rozanne zijn ervoor in de plaats gekomen.

Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 6 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 8 uur geleden
Gemeente Wierden en Werkgeverskring Enter ondertekenen commitmentverklaring. Succesvol haalbaarheidsonderzoek geeft startsein voor een Smart Energy Hub in Enter.
Bedrijven slaan de handen ineen 12 uur geleden
Afbeelding
Generatietuin Wierden: Boom met sneeuwklokjes 12 uur geleden
De Weerwolven van Wakkerdam is een kaartspel voor 8 tot 18 spelers. Deze worden ingedeeld in twee groepen: de burgers en een kleinere groep weerwolven.
Weerwolven spelen bij de Jongereninloop De Welle 14 uur geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 14 uur geleden
Frank Smit viert zijn gemaakte doelpunt.
SVZW pakt belangrijke punten mee uit Hulsen 16 uur geleden
Het eerste exemplaar van de recreatiekrant is op dinsdag 9 april door wethouder Richard Kortenhoeven in ontvangst genomen.
Veelzijdige recreatie in Wierden vastgelegd in de recreatiekrant 18 uur geleden