Zittend op de nieuwe bank in de Generatietuin is de kruidentuin goed te overzien.
Zittend op de nieuwe bank in de Generatietuin is de kruidentuin goed te overzien.

Aanplanten van de kruidentuin vraagt doorzettingsvermogen

Algemeen

WIERDEN - Op 20 april gingen dan eindelijk de kruiden de grond in. Zoals vrijwel het hele voorjaar was het die donderdag bitter koud en nat. Voor het planten van jonge kruiden waren deze weersomstandigheden helemaal niet gek, maar de vrijwilliger moesten wel enig doorzettingsvermogen tonen.

Het was nog een hele zoektocht om de beoogde kruiden te pakken te krijgen. Uiteindelijk kwamen er vier verschillende kwekers aan te pas. Eén dag voor het planten werd de laatste groep planten opgehaald. Het planten kwam dan ook niet in gevaar.

Hoewel veel kruiden nog maar ieniemienie plantjes zijn heeft de kruidentuin na aanplant meteen een andere uitstraling. De potentie van geurend blad en bloei is al goed voor te stellen. De planten met bladgeur geuren natuurlijk nu ook al. Die verschillende geursensaties zijn meteen al verrassend. 

Drie kruiden staan buitengaats. Dit zijn sterk woekerende planten als munt en mierikswortel. Er zijn twee soorten munt aangeschaft die straks recht tegenover de kruidentuin lekker hun gang mogen gaan zonder de andere kruiden in gevaar te brengen.

Helaas hebben de konijnen de nieuwe aanplant ook ontdekt. Hun voorkeur gaat uit naar de absint alsem (Artemisia absinthium). Dat is die plant waar de Fransen een sterk alcoholische drank van brouwen en die in de 19e eeuw mateloos populair was bij kunstenaars. Vincent van Gogh zou er zijn gele periode aan te danken hebben…..

Voorlopig hebben de vrijwilligers van de Generatietuin met simpele verfstokjes de namen van de kruiden aangegeven. Zowel de Nederlandse naam als de Latijnse naam staat erop. Eerst willen ze de ontwikkeling in de kruidentuin afwachten voor ze de naamgeving professioneel gaan aanpakken.

De Meubelzwagerij maakte een mooie stevige bank. De bank is goed vastgezet in de grond door Weenk Schroeffundering. Hij staat op een plek van waaruit je de kruidentuin goed kan overzien. Nu wachten op zon en een temperatuurstijging. 

De planten voor de hortensiaborder zijn eveneens op 20 april geplant. De bodembekkende framboos en braam zijn eerder weggehaald omdat die de hortensia’s overwoekerden. Kattenkruid (Nepeta faassenii) en Geranium Rozanne zijn ervoor in de plaats gekomen.

Afbeelding
Gezond respect nodig voor onweer 1 jun., 10:08
Afbeelding
Studenten behouden voor de bouw 1 jun., 08:07
Afbeelding
Symbiose tussen stad en platteland 31 mei, 20:01
Afbeelding
Trouwen in Overijssel steeds duurder 31 mei, 18:07
Afbeelding
Op pad met de Mooi Meegenomen Bus 31 mei, 14:07
Afbeelding
Dhlomo: een muziektheaterspektakel 31 mei, 12:04
Afbeelding
OPEN+ leden altijd welkom in de Bibliotheek van Enter 31 mei, 10:09
Afbeelding
Informatiebijeenkomst voor borstkankerpatiënten 31 mei, 08:15