De spelers van Effekt'74 hebben de eerste wedstrijden van de duo-competitie gespeeld.
De spelers van Effekt'74 hebben de eerste wedstrijden van de duo-competitie gespeeld.

Wierdense tafeltennisvereniging Effekt’74 start duo-competitie

Algemeen

WIERDEN - De voorjaarscompetitie tafeltennis is afgelopen. De periode tussen de voorjaars- en najaarscompetitie is vrij lang. Om deze tijd te overbruggen organiseert de Wierdense tafeltennisvereniging Effekt ’74 een interne duo-competitie. Zoals de naam al doet vermoeden, spelen dan teams van twee spelers vijf wedstrijden tegen elkaar: twee keer twee enkelspelen en een dubbelspel.

De duo-competitie kent een aantal afwijkende regels: in plaats van één punt per gewonnen wedstrijd, worden hier de gewonnen games geteld. Elke wedstrijd wordt gespeeld als een best of five. De winnaar wint dus drie games, maar de verliezer kan games winnen. Door deze games ook mee te tellen in de score, is de einduitslag vaak een betere afspiegeling van de onderlinge krachtsverhouding. Daarnaast wordt er gespeeld volgens een handicap-systeem. Elke speler heeft een bepaalde sterkte, die wordt uitgedrukt in een ELO-rating. Verschilt de ELO-rating tussen de spelers te sterk, dan krijgt de speler met de laagste ELO-rating een aantal punten voorsprong. Dit kan oplopen tot zes punten per game, waarbij het er in elke game om gaat om elf punten te scoren (met een verschil van twee). Zwakkere spelers met zes punten voorsprong kunnen het sterkere spelers nog heel lastig maken en soms zijn die extra punten net voldoende om een aantal games of zelfs de wedstrijd te winnen. Zo is dus elke wedstrijd spannend.

Een laatste niet te onderschatten aspect van de duo-competitie is de onderlinge rivaliteit. Uiteraard worden er in trainingen wel onderlinge wedstrijden gespeeld, maar in de duo-competitie gaat het ergens om. En niemand wil dan verliezen van een team- of clubgenoot. En dat brengt extra onderlinge rivaliteit. Uiteraard is er van de rivaliteit na de wedstrijd geen sprake meer. Dan wordt gezamenlijk iets gedronken in de kantine van Effekt, worden de wedstrijden geanalyseerd en wordt er veel gelachen.

Het is mooi om te zien dat de duo-competitie aanslaat. Dit jaar maar liefst twaalf teams, verdeeld over twee poules van zes, die op woensdag- of vrijdagavond hun wedstrijden spelen. Er doen ook een aantal spelers mee, die geen reguliere competitie spelen. Zo speelt de voorzitter van Effekt’74 mee in de duo-competitie. Hij heeft al een aantal jaren geen competitie meer gespeeld. Dat was afgelopen vrijdag te zien: het spel was nog wat roestig, de vastigheid ontbrak, maar het fanatisme was nog volop aanwezig. In de komende wedstrijden zal hij zeker op zijn oude niveau terugkeren en een geduchte tegenstander zijn voor elke speler!

Afbeelding
Gezond respect nodig voor onweer 1 jun., 10:08
Afbeelding
Studenten behouden voor de bouw 1 jun., 08:07
Afbeelding
Symbiose tussen stad en platteland 31 mei, 20:01
Afbeelding
Trouwen in Overijssel steeds duurder 31 mei, 18:07
Afbeelding
Op pad met de Mooi Meegenomen Bus 31 mei, 14:07
Afbeelding
Dhlomo: een muziektheaterspektakel 31 mei, 12:04
Afbeelding
OPEN+ leden altijd welkom in de Bibliotheek van Enter 31 mei, 10:09
Afbeelding
Informatiebijeenkomst voor borstkankerpatiënten 31 mei, 08:15