Afbeelding

Vrouwen van Nu bezoekt expo ‘Het Twentekanaal’

Algemeen

WIERDEN - De afdeling Wierden van Vrouwen van Nu bezocht op vrijdagmiddag 17 maart de expositie ‘Het Twentekanaal’ bij de Historische Kring Wederden in de Van Buuren Stee aan de Appelhofstraat 2 in Wierden. Vrijwilliger Theo Pigge gaf enige uitleg en de dames konden vragen stellen. 

‘Het Twentekanaal’ is een expositie over de ontstaansgeschiedenis van het Twentekanaal waarvan met name de oudere dames nog wel het één en ander herinnerden. Eén van hen had zelfs de opening meegemaakt in 1948 van de zijtak in Almelo. “Ik was een meisje van een jaar of acht maar ik weet het nog wel”, lacht ze. In de volksmond sprak men vaak over het Twente-Rijnkanaal maar die verbinding naar de Rijn is nooit tot stand gekomen, mede door economische redenen. Er zijn diverse foto’s en schilderijen te zien rondom het ontstaan van het Twentekanaal. De dames vonden het een interessante expositie die de moeite waard is om te komen bekijken.

Werkverschaffingsproject

Het Twentekanaal, gegraven met schop en kruiwagen door werklozen als werkverschaffingsproject, is al sinds 1938 een verbindende schakel tussen Enschede en het landelijke netwerk van kanalen en rivieren. In 1930 werd een begin gemaakt met de aanleg door met name Rijkswaterstaat. Het kanaal was belangrijk voor het vervoer van ruwe katoen voor de textielindustrie Twente en steenkool vanuit Limburg. Naast de geschiedenis van het Twentekanaal en de zijtak naar Almelo, is ook het ontstaan van de jachthaven, zwembad het Wendelgoor, de roeivereniging Amycus, duikvereniging Aragoste en rugbyclub The Big Bulls te zien. Het Twentekanaal is een belangrijke waterweg op de scheidslijn van Wierden en Almelo met haar alom bekende Wierdense brug die in juni 1952 geopend werd. Pigge: “Ook nu nog wordt er regelmatig werk verricht aan het kanaal. Onder andere het breder en ook dieper maken om nog meer en ook sneller vervoer over het water mogelijk te maken.” Mede gezien de steeds groter wordende terminals in Almelo langs het kanaal is dit zeker noodzakelijk.

Openingstijden

De expositie is nog tot en met 15 april te zien. De openingstijden zijn: Woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Afbeelding
Nieuwe tankautospuit voor brandweerkazerne Wierden 2 uur geleden
Afbeelding
'Veiligheid binnen en buiten de grenzen' 19 apr, 09:55
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 19 apr, 07:54
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 18 apr, 17:43
Afbeelding
Eat to meet: een ontmoetingsbrunch voor jongeren 18 apr, 11:58
Wandel mee met een groep, elke week een stukje verder.
Wandelchallenge: werken aan gezondheid en conditie 18 apr, 07:58
Afbeelding
Wvc Volley Dames voor het eerst kampioen als 'Weghorst Makelaardij WVC Volley' 17 apr, 17:58
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 17 apr, 14:01