Afbeelding

Generatietuin Wierden gaat voor de herkansing

Algemeen

WIERDEN - In de winter is het tijd om het afgelopen tuinjaar eens goed onder ogen te zien. Wat ging er goed, wat was fout en voor verbetering vatbaar. Het ontwerpen en onderhouden van een tuin of die nu groot of klein is, vraagt voortdurend om bijsturing. De natuur laat zich niet dirigeren.

Droogte in het groeiseizoen, wateroverlast in de winter, bomen, heesters en planten moeten er maar tegen kunnen. Over het algemeen doorstaan ze de weersomstandigheden goed. De mislukkingen zijn vaak menselijke fouten. Doorgaans onbedoeld, vaak gestoeld op te weinig praktijkkennis. 

“Zo las ik twee boeken over het voedselbos”, vertelt Jeanne Bekkema van de Generatietuin. “Ze waren zo interessant dat ik ze steeds weer opnieuw opensloeg en herlas. We deden dus kennis op uit betrouwbare bron, dacht ik. Ik zal het uitleggen. Toen we begonnen met de Generatietuin kwam er een enorme uitdaging op ons af. Er lag een beplantingsplan, maar dat was niet één op één te gebruiken. Veel voedselbosstruiken en bomen bleven zoals gepland was, maar in de sierborders is flink wat veranderd. Voor het struik- en bomendeel hadden we kruipbraam en kruipframboos gedacht. Volgens de boeken was dit een geweldige oplossing om snel en effectief de bodem te laten begroeien. Het is wintergroen, beloopbaar als er geoogst moet worden en geeft bovendien eetbare vruchten. Enthousiast gemaakt door de tekst werden kruipbraam en kruipframboos aangeplant.”

De praktijk verschilt echter van de theorie. Op plaatsen waar ze flink hadden moeten groeien, bleven framboos en braam zielige scharminkels. “We moesten voortdurend opletten, dat we ze niet met het onkruid mee zouden wieden. Bij het informatiebord hadden we er ook een aantal aangeplant tussen de pluimhortensia’s. Een paar jaar lang knikten we elkaar toe, ja dit is mooi, zo is het de bedoeling. De braam en framboos beantwoordden volledig aan onze wensen.” Tot september 2022, na een droge zomer kwam er eindelijk wat regen. De braam en framboos bij het informatiebord kregen ineens een enorme groeispurt en binnen een paar weken verdwenen de pluimhortensia’s volkomen uit het zicht. Sommige werden totaal overwoekerd.

“We erkenden nederig dat dit toch geen goed idee was. Er zat niets anders op, ze moesten eruit en we merkten al snel dat dit een pokkenwerk was. Gelukkig kregen we deze winter hulp van hovenier Jordy Koenderink.” Nadat alle hortensia’s in veiligheid waren gebracht, ging hij mechanisch de bramen en frambozen te lijf.

Tussen de hortensia’s komt nu een mix van Geranium Rozanne en Nepeta Faassenii (kattenkruid) Deze twee zullen over langere tijd de border in een goed evenwicht houden. Met deze vaste planten wordt de bloeitijd flink verlengd. “Onze verwachtingen zijn hoog gespannen…..”

Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 4 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 7 uur geleden
Gemeente Wierden en Werkgeverskring Enter ondertekenen commitmentverklaring. Succesvol haalbaarheidsonderzoek geeft startsein voor een Smart Energy Hub in Enter.
Bedrijven slaan de handen ineen 10 uur geleden
Afbeelding
Generatietuin Wierden: Boom met sneeuwklokjes 11 uur geleden
De Weerwolven van Wakkerdam is een kaartspel voor 8 tot 18 spelers. Deze worden ingedeeld in twee groepen: de burgers en een kleinere groep weerwolven.
Weerwolven spelen bij de Jongereninloop De Welle 12 uur geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 13 uur geleden
Frank Smit viert zijn gemaakte doelpunt.
SVZW pakt belangrijke punten mee uit Hulsen 14 uur geleden
Het eerste exemplaar van de recreatiekrant is op dinsdag 9 april door wethouder Richard Kortenhoeven in ontvangst genomen.
Veelzijdige recreatie in Wierden vastgelegd in de recreatiekrant 16 uur geleden