Niet iedereen geniet van alles wat groeit en bloeit...
Niet iedereen geniet van alles wat groeit en bloeit...

Het hooikoortsseizoen begint weer

Algemeen

TWENTE - De lente staat weer voor de deur. Dé tijd van het jaar om te genieten van de bloeiende natuur, het vele groen en de mooie bloemen. Maar het voorjaar is voor een groot aantal mensen niet altijd een pretje. Wie vatbaar is voor hooikoorts kijkt met angst en beven naar de kalender...

Hooikoorts is een brede benaming voor uiteenlopende allergieën die men kan hebben tegen verschillende soorten bloemen, planten, bomen en grassoorten. Hoeveel klachten iemand ervaart of in welke tijd van het jaar hangt sterk af van bij welke allergenen het immuunsysteem een overreactie krijgt. Vanaf februari-maart beginnen de meeste dingen te bloeien, met rond juni-juli de ernstigste overlast voor de meeste mensen.

De zachte winters van de afgelopen jaren waren voor de mensen met hooikoorts geen pretje. Zo lag de bloeidatum van de hazelaar de afgelopen 150 jaar vaak rond 15 februari. De laatste jaren met milde winters was deze piek al rond de jaarwisseling zichtbaar. In januari dit jaar bloeiden de elzen al. Deze geven relatief meer pollen af, waardoor meer mensen klachten ontwikkelden.

Hooikoorts is een allergie op bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Het stuifmeel, ook wel pollen genoemd, kan voor sommige mensen problemen opleveren. Iedereen maakt antistoffen aan tegen stuifmeel, maar iemand die allergisch is doet dit nog veel meer: het lichaam schiet compleet in de verdediging tegen iets wat eigenlijk redelijk onschadelijk is. Dit uit zich in de bekende klachten: snotteren, niezen, brandende ogen en een pijnlijke keel. Ook koortsigheid en een moe gevoel komen relatief vaak voor.

Er zijn in Nederland naar schatting tussen de 800.000 en 1,5 miljoen mensen met hooikoorts, aldus de Wageningen Universiteit. Wie klachten krijgt doet er goed aan dit te melden bij de huisarts. Naast dat er diverse middelen zijn om de klachten te verminderen, kunnen veel hooikoortsklachten ook juist een andere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld een allergie voor katten of huisstofmijt.

Naast de medicijnen zijn er ook andere methodes om overlast te verminderen. Draag bijvoorbeeld buiten een zonnebril, ongeacht of het zonnig is. Zo komen ze minder in contact met stuifmeel. Douche voor het slapen gaan om de pollen uit huid en haar te verwijderen. Verschoon vaker dan gebruikelijk het beddengoed om klachten tijdens het slapen te verminderen. Hang de was niet buiten om te drogen tijdens het hooikoortsseizoen. 

Er zijn diverse (weer)websites die een actueel beeld geven van de pollenverwachtingen. Zo is er de Hooikoortsradar.nl, maar ook Pollennieuws.nl geeft een meerdaagse verwachting van de pollen-overlast.

Afbeelding
Onderhoudswerkzaamheden op de N35 tussen Raalte en Wierden 29 mrt., 13:51
Afbeelding
Optocht Palmpasen in Wierden 29 mrt., 11:54
Afbeelding
Ledenvergadering van Harmonie Sint Jan 29 mrt., 10:00
Afbeelding
Slechts twee teams in actie bij tafeltennisvereniging Effekt'74 29 mrt., 08:01
Afbeelding
Kringloop Almelo heeft onderdak 28 mrt., 20:09
Afbeelding
Looft den heer uit Notter geeft Passie-paasconcert 28 mrt., 18:06
Afbeelding
Fietsenwinkel Ten Tusscher houdt vier E-bike Testdagen 28 mrt., 14:06
Afbeelding
Autobedrijf Peterman viert Pasen met de Peterman Paasdeal Week 28 mrt., 12:12