Stichting Patrijs van West-Twente vraagt aandacht voor de patrijzentelling op 11 maart.
Stichting Patrijs van West-Twente vraagt aandacht voor de patrijzentelling op 11 maart.

Stichting Patrijs van West-Twente houdt voorjaarstelling patrijzen

Algemeen

TWENTE - Stichting Patrijs van West-Twente komt op voor de belangen van de patrijs in de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden. Dat doet zij door in haar werkgebied aan biotoopverbetering ten behoeve van de patrijs te werken: inzaaien van ruigteranden zodat de patrijzen hier voedsel, dekking en rust vinden.

En dat is hard nodig: sinds de jaren zeventig is de patrijzenstand landelijk met ruim 95 procent afgenomen. Stichting Patrijs van West-Twente besteedt sinds 2014 extra aandacht aan de patrijs. Dit behelst onder meer het organiseren van tellingen, het ter beschikking stellen van zaadgoed voor de aanleg van ruigteranden en het geven van voorlichting en biotoopadvies.

Waarnemingen

Ieder voorjaar en ieder najaar vraagt de Stichting Patrijs van West-Twente aan de leden van de Wildbeheereenheid West-Twente om in hun velden de patrijzen te tellen. Natuurlijk zijn ook de gegevens van anderen die waarnemingen die dag doen welkom. De organisatie denkt dan met name aan gepassioneerde vogelaars, bijvoorbeeld leden van het IVN. Het gebied is begrensd door het Overijssels Kanaal in het noorden, de Sallandse Heuvelrug in het westen, de A1 in het zuiden en het Twentekanaal zijtak Almelo en de Veeneleiding in het oosten. In het voorjaar bakenen de haantjes van elk spannetje hun territorium af. Vooral nu de temperaturen soms al voorjaarsachtig is, is het goed mogelijk om de kraaiende haantjes te horen. Het geluid van het haantje is heel kenmerkend en een prima indicatie voor de aanwezigheid van een spannetje.

Melden

Er wordt gevraagd om op zaterdag 11 maart binnen dit gebied het veld in te gaan, ‘s morgens vroeg bij het licht worden is het beste moment, om te luisteren naar het gekraai van het patrijzenhaantje. De gegevens worden terug gemeld via info@patrijsvanwesttwente.nl met vermelding van datum, locatie en aantallen. Alle gegevens van tellingen en andere waarnemingen helpen om een inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de populaties en eventuele maatregelen om een gunstig biotoop te creëren.

Afbeelding
Onderhoudswerkzaamheden op de N35 tussen Raalte en Wierden 29 mrt., 13:51
Afbeelding
Optocht Palmpasen in Wierden 29 mrt., 11:54
Afbeelding
Ledenvergadering van Harmonie Sint Jan 29 mrt., 10:00
Afbeelding
Slechts twee teams in actie bij tafeltennisvereniging Effekt'74 29 mrt., 08:01
Afbeelding
Kringloop Almelo heeft onderdak 28 mrt., 20:09
Afbeelding
Looft den heer uit Notter geeft Passie-paasconcert 28 mrt., 18:06
Afbeelding
Fietsenwinkel Ten Tusscher houdt vier E-bike Testdagen 28 mrt., 14:06
Afbeelding
Autobedrijf Peterman viert Pasen met de Peterman Paasdeal Week 28 mrt., 12:12