Het kunstwerk wat de winnaar ontvangt, gemaakt door Helga Kock am?Brink.
Het kunstwerk wat de winnaar ontvangt, gemaakt door Helga Kock am?Brink.

Inschrijving voor Willem Wilminkprijs

Algemeen

TWENTE - Twente is een regio met veel talent; onder meer op muzikaal vlak. Naar goed gebruik zal dit jaar ook weer de jaarlijkse Willem Wilminkprijs uitgereikt worden. De inschrijving hiervoor werd in januari weer geopend.

Wie wordt de opvolger van Jurrian van Dongen en wint de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied in 2023? Componisten, tekstschrijvers en producenten kunnen tot en met 12 februari hun bijdrage insturen. De nominaties voor de Willem Wilminkprijs worden medio maart bekend gemaakt, de uitreiking zelf vindt plaats op maandag 3 april in het Muziekcentrum in Enschede. 

De Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied is een initiatief van Wilminktheater en het Muziekcentrum Enschede en wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur. Met de prijs wordt aandacht gevraagd voor het Nederlandse kinderlied en met name de plaats die het kinderlied inneemt in het jeugdtheater.

Uiteraard valt er ook iets te winnen. Zo ontvangt de uitverkoren inzending een geldprijs van 5.000 euro, die men dan verdeelt in 3.000 euro voor de tekstschrijver, 1.000 euro voor de componist en 1.000 euro voor de uitvoerende artiest. Daarnaast omvat de prijs ook een kunstwerk.

Buma Cultuur ondersteunt de samenwerking tussen de Willem Wilminkprijs en de landelijke Kindermuziekweek. Als afsluiter van de Kindermuziekweek 2023, die loopt van 24 maart tot en met 2 april, wordt de winnaar van de Willem Wilminkprijs bekendgemaakt. De winnaar van de publieksprijs krijgt de eer om het themalied voor de eerstvolgende Kindermuziekweek te schrijven.  

Uiteraard zijn er wel enkele voorwaarden om in aanmerking te komen voor de prijs. Alle oorspronkelijk in het Nederlands geschreven kinderliedjes die niet ouder zijn dan twee jaar kunnen meedingen naar de onderscheiding. Ze moeten dus in 2021 of 2022 voor het eerst professioneel zijn uitgebracht. De genomineerden zullen geselecteerd worden door de vakjury. De prijs is niet alleen voor gevestigde componisten, schrijvers of producenten, zo benadrukt men graag. Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede roepen juist ook de jonge aankomende tekstschrijvers en componisten op om hun liedje(s) in te zenden.

Voor de eerdere edities van de Willem Wilminkprijs bestond al een zeer grote belangstelling. De jury mocht zich verheugen op een groot aantal inzendingen. Eerdere winnaars zijn: Jurrian van Dongen (in 2022 met het lied Give Me Some Skin), Typhoon, Ted van Lieshout, Koos Meinderts, Floortje Schoevaart, Jan Beuving en Katinka Polderman. 

Deelnemers kunnen zich inschrijven tot en met 12 februari 2023 via de speciale website: www.willemwilminkprijs.nl

Afbeelding
Onderhoudswerkzaamheden op de N35 tussen Raalte en Wierden 29 mrt., 13:51
Afbeelding
Optocht Palmpasen in Wierden 29 mrt., 11:54
Afbeelding
Ledenvergadering van Harmonie Sint Jan 29 mrt., 10:00
Afbeelding
Slechts twee teams in actie bij tafeltennisvereniging Effekt'74 29 mrt., 08:01
Afbeelding
Kringloop Almelo heeft onderdak 28 mrt., 20:09
Afbeelding
Looft den heer uit Notter geeft Passie-paasconcert 28 mrt., 18:06
Afbeelding
Fietsenwinkel Ten Tusscher houdt vier E-bike Testdagen 28 mrt., 14:06
Afbeelding
Autobedrijf Peterman viert Pasen met de Peterman Paasdeal Week 28 mrt., 12:12