Met een team van vijf personen wordt geprobeerd om voor het goede doel in 70 dagen 6.000 kilometer af te leggen met whaleboat Alexia.
Met een team van vijf personen wordt geprobeerd om voor het goede doel in 70 dagen 6.000 kilometer af te leggen met whaleboat Alexia.

Met een roeiboot de oceaan over varen

Algemeen

RIJSSEN/WIERDEN - Claustrofobisch moet je niet zijn wanneer je in een speciale oceaanroeiboot met 18 vierkante meter ruimte met z’n vijven de oceaan wilt overvaren. Van New York naar Rotterdam, zesduizend kilometer in zeventig dagen, non-stop. Marcel Nijland (52) uit Rijssen en Gerhard ter Maat (50) uit Wierden zijn twee van de roeiers die meegaan. 

Volgens het team wordt dit een ultieme fysieke maar bovenal mentale prestatie. Het doel is om 600.000 euro in te zamelen voor het Ronald Mac Donald Huis in Rotterdam. Hier verblijven familieleden van ernstig zieke kinderen. “We gaan deze uitdaging aan, we zijn doorzetters”, aldus het team. Hun familieleden vinden het wel heel spannend.

Whaleboat Alexia

De voorbereidingen zijn al in volle gang maar het duurt nog een paar maanden voordat zij deze bijzondere alsook bizarre overtocht gaan ondernemen. Half mei starten ze vanuit New York en in de tweede helft van juli vindt de finish plaats in Rotterdam. Zij varen met de zogenoemde ‘whaleboat’ die gedoopt is tot Alexia. 

De boot bevat speciale waterdichte cabines waar men met twee of drie tegelijk kan slapen. Verder is er veel gevriesdroogd eten wat meegaat maar ook wel de nodige versnaperingen zoals chips. Een speciale ‘watermaker’ zorgt ervoor dat het zeewater drinkbaar wordt en zij dragen speciale sneldrogende kleding. “Wat ook heel belangrijk is, is dat de communicatie met de buitenwereld goed op orde moet zijn in verband met de veiligheid. Er is internet, twee sateliettelefoons en goede navigatie. Bij eventuele nood zijn we aangewezen op schepen die in onze nabijheid varen. We zijn onzichtbaar voor grote containerschepen dus is het heel belangrijk dat we altijd contact hebben, dat men weet waar wij zijn”, meent Marcel.

Spannend

De boot is drie maanden hun ‘thuis’. De vijf mannen roeien en slapen om beurten, drie om twee of andersom. Het idee ontstond al een aantal jaren geleden in Rotterdam onder een aantal mariniers. “Maar van dat groepje zijn een aantal mensen afgevallen en anderen bijgekomen. Uiteindelijk vormen we dit team met z’n vijven en we hebben allemaal goede fysieke en mentale ervaringen, hetzij in de (roei)sport, hetzij in ons werk”, geven zij aan. 

Mocht één van de mannen onverhoopt uitvallen, voor die tijd of op zee, dan gaan de andere vier nog wel door. “Maar als er dan nog iemand uitvalt, wordt het erg lastig want je hebt een bepaald ritme van het roeien en dat zou met nog een man minder te lang gaan duren. Maar daar gaan we vooraleerst niet van uit.” Voor sponsoring van dit team, zie de website 

newyorkrotterdam.nl

Afbeelding
Onderhoudswerkzaamheden op de N35 tussen Raalte en Wierden 29 mrt., 13:51
Afbeelding
Optocht Palmpasen in Wierden 29 mrt., 11:54
Afbeelding
Ledenvergadering van Harmonie Sint Jan 29 mrt., 10:00
Afbeelding
Slechts twee teams in actie bij tafeltennisvereniging Effekt'74 29 mrt., 08:01
Afbeelding
Kringloop Almelo heeft onderdak 28 mrt., 20:09
Afbeelding
Looft den heer uit Notter geeft Passie-paasconcert 28 mrt., 18:06
Afbeelding
Fietsenwinkel Ten Tusscher houdt vier E-bike Testdagen 28 mrt., 14:06
Afbeelding
Autobedrijf Peterman viert Pasen met de Peterman Paasdeal Week 28 mrt., 12:12