Met het nieuwe lespakket verkrijgen de jongeren meer kennis over de regionale geschiedenis, taal en cultuur
Met het nieuwe lespakket verkrijgen de jongeren meer kennis over de regionale geschiedenis, taal en cultuur

Lespakket Nedersaksische Taal en Cultuur voor studenten van mbo

Algemeen

TWENTE - De Overijsselacademie heeft een nieuw lespakket gelanceerd over de regionale Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis voor het mbo. Een lespakket waarbij ook aandacht is voor multicultureel samenleven vanuit de eigen cultuur, meertaligheid en de dorps- en stadscultuur in (de regio’s van) de provincie Overijssel.

Vanuit het project streektaal in de zorg voor het mbo is er doorgewerkt aan het project Nedersaksisch op het mbo. De lessen worden mbo-breed gegeven in het kader van Burgerschapsonderwijs. Het lespakket is eveneens geschikt voor het hbo. Op basis van de ervaringen wordt in samenwerking met het beroepsonderwijs in Overijssel een verkenning gedaan naar de mogelijkheden voor een leerlijn.

“Door te weten wie ze zijn en waar ze vandaan komen, worden ze zich bewust van hun cultureel en immaterieel erfgoed en leren ze het heden begrijpen”, aldus Albert Bartelds van de Overijsselacademie, het provinciale kenniscentrum en productiehuis voor de regionale geschiedenis, taal en cultuur. “Als Overijsselacademie voelen we ons verantwoordelijk om de kennis over de regionale geschiedenis, taal en cultuur met onze jongeren te delen. Het zijn verhalen die van waarde zijn voor vandaag en morgen. We maken ze bewust van de plek waar ze vandaan komen, waar ze leven en wonen. Het doel is hiermee de band met de leefomgeving te versterken en daarmee ook een gevoel van eigenwaarde.”

Albert Bartelds en Cornelis Kapitein (Deltion College), bedenkers van het lespakket, hebben de afgelopen jaren veel gastlessen gegeven binnen het Burgerschapsonderwijs. “Het viel ons op hoe geïnteresseerd de mbo-studenten zijn in hun eigen cultuur. “Deze lessen gaan over ons” is een veel gehoorde opmerking”, vertelt Cornelis Kapitein. “Veel van deze mbo-klassen hebben een multiculturele samenstelling. De ervaring leert dat deze lessen aansluiten bij alle jongeren uit de diverse culturen. De jongeren ervaren de waarde, overeenkomsten en verschillen van de diverse (regionale) talen en culturen aanwezig in de klas. Daarom vinden we het belangrijk om ze te vertellen over de kracht van de regionale Nedersaksische taal en cultuur. Het is een cultuur die nog steeds voelbaar is in de regio. Het is ons dna, ons erfgoed dat leeft en verbindt.”

ijsselacademie.nl

!
Afbeelding
Truien van basic tot trendy 13 uur geleden
Afbeelding
Roland Kaiser komt zingen in Gronau 1 dec, 18:12
Afbeelding
Bibliotheek Wierden heeft nu een eigen BasisLab 1 dec, 09:36
Afbeelding
Extra aanvraagronde voor Sociale Hypotheek 30 nov, 19:58
Afbeelding
De Historische Kring heeft diverse activiteiten 30 nov, 18:31
Afbeelding
Cliënten Aveleijn aan de slag in Ruilwinkel Almelo 30 nov, 12:15
Afbeelding
Gratis groentezaden voor BSO’s en basisscholen uit Overijssel 30 nov, 07:48
Afbeelding
De Welle houdt dit jaar weer de Kerstkaartenactie 29 nov, 19:35